Pogosta vprašanja

bacilcek

Ali se za pripravo jogurta in kefirja lahko uporabi UHT mleko?

Seveda. Mleko je, čeprav podvrženo sterilizacijskemu postopku UHT (Ultra High Temperature), primerno za pripravo mlečnega izdelka kefirja ali jogurta. Ta vrsta mleka se običajno nahaja v trgovini izven hladilnika. Prednost tega mleka je, da ga ni potrebno prekuhati.

Kupljen ali doma izdelan jogurt?

Domači jogurt vsebuje le mleko in mlečnokislinske bakterije. Ker ga pripravite sami po potrebi, je zato vedno svež. Domači jogurt je brez aditivov, stabilizatorjev in arom. Prav tako domači jogurt pripravljamo v svoji posodi, kar zmanjšuje odpadno embalažo. Industrijski jogurti lahko zaradi povečanja suhe snovi vsebujejo nedeklarirano mleko v prahu ter s tem povečano vsebnost laktoze v izdelku.

Imam laktozno intoleranco, ali lahko uživam domači jogurt?

Laktoza je mlečni sladkor, ki se nahaja v mleku. Mlečnokislinske bakterije porabljajo laktozo oz. jo razgradijo v fazi fermentacije. Zato fermentirane mlečne izdelke (npr. jogurt) osebe z laktozno intoleranco bolje prenašajo kot samo mleko.

Ali za izdelavo jogurta lahko uporabim surovo mleko s kmetije?

Seveda. Pred uporabo ga je le potrebno segreti na vsaj +72 °C za 20 do 30 sekund, da uničimo vse patogene bakterije, ki bi pokvarile mlečni izdelek. Mleko tik pred dvigovanjem pene odstavimo s toplotnega vira, da preprečimo ločevanje maščobnih in beljakovinskih faz. Starter kulture VIVO so primerne za izdelavo jogurtov in kefirja tudi s svežim mlekom.

Katere jogurtove kulture vsebujejo starter kulture VIVO?

Na vsakem izdelku starter kultur VIVO je navedeno, katere jogurtove in probiotične kulture vsebuje. Kot nosilno sredstvo se uporablja maltodekstrin, ki je narejen iz koruznega škroba, da poskrbi za začetno aktivacijo bakterij. Vsaka vrsta bakterij prispeva k specifični karakteristiki končnega fermentiranega izdelka.

Kako dolgo so uporabne starter kulture VIVO in kako jih hranimo?

Starter kulture VIVO so uporabne najmanj do datuma odtisnjenega na embalaži. Po odprtju vrečke, se mora celotna vsebina uporabiti. Starter kulture VIVO se hranijo v hladilniku, saj se bakterije pri povišani temperaturi in vlažnem okolju aktivirajo.

Kako nastane jogurt?

Jogurt je izdelek iz mleka in izbranih mlečnokislinskih bakterij oz. jogurtovih kultur. Za izdelavo jogurta pa je poleg omenjenih osnovnih dveh surovin potreben še en pogoj v katerem se bakterije uspešno razmnožujejo, to je ustrezna temperatura. Mlečnokislinske bakterije iz starter kultur VIVO se uspešno razmnožujejo v temperaturnem območju od +37 do +43 °C. Za svoj obstoj in razmnoževanje porabljajo t.i. mlečni sladkor oz. laktozo, ki jo pretvorijo v mlečno kislino. Omenjen proces imenujemo mlečnokislinska fermentacija. Mlečna kislina znižuje pH, zato beljakovine v mleku koagulirajo. Jogurt dobi značilno konsistenco, odvisno od bakterijskih vrst, ki jih starter kulture VIVO vsebujejo. Prav tako sta od bakterijskih vrst odvisna kislost in aroma jogurta.

Ali je možno izdelati jogurt v kuhinjski pečici?

Seveda. Mleko pripravimo na način kot je to napisano v navodilih za pripravo mlečnega izdelka. Posodo v kateri želimo pripraviti jogurt vstavimo v pečico z nastavljeno temperaturo +40 °C za 6-8 ur.