Bifidobakterije in laktobacili so mlečnokislinske bakterije, ki proizvajajo mlečno kislino. Ta pospešuje izločanje prebavnih sokov in delovanja črevesja. Tako omenjene bakterije aktivno sodelujejo pri prebavi in presnovi. Prispevajo k boljši absorpciji hrane in vzdrževanju aktivne črevesne funkcije.
Prav tako probiotične bakterije skupaj z mlečno kislino, zavirajo razvoj škodljivih mikroorganizmov in virusov. Na ta način vsi skupaj pripomorejo h krepitvi odpornosti.
Starter kulture so takoj pripravljene in aktivne za fermentacijo in jih ni potrebno posebej aktivirati. 1 vrečka zadostuje za fermentacijo 1-3 L mleka ali rastlinskega nadomestka mleka. Vsebino vrečke le stresemo v izbrano mleko.
Prehranska vrednost na 100 g pripravljenega izdelka, izdelanega po priloženih navodilih na osnovi mleka s 3,5 % m.m. | |
Energijska vrednost | 262 kJ / 63 kcal |
Maščobe | 3,5 g |
od tega nasičene maščobne kisline | 2,2 g |
Ogljikovi hidrati | 4,3 g |
od tega sladkorji | 4,3 g |
Beljakovine | 3,3 g |
Sol | 0,12 g |
Kako naredimo jogurt?
Izdelava jogurta s starter kulturami je enostavna, hitra in zdravju koristna. Fermentacija jogurta zahteva le stalno temperaturno območje od +38 do +43 °C. Zato se za vzdrževanje temperature poslužujemo različnih načinov (glej spodaj). V primeru priprave jogurta z rastlinskimi nadomestki mleka, glej navodila.
Kaj potrebujemo:
Prva izdelava jogurta:
1. Mleko segrejemo. Če je mleko pasterizirano, ga le pogrejemo na želeno temperaturo. Če je mleko surovo ga je potrebno predhodno prekuhati.
2. Predhodno prekuhano mleko ohladimo na max. +43 °C. Za zagotovitev ustrezne temperature uporabimo kuhinjski termometer.
3. V mleko nežno vmešamo 1 vrečko starter kultur. Mešamo, dokler se delci starter kultur ne razpustijo.
4. Lonec z mlečno mešanico pokrijemo in ga zavijemo v debelo odejo, ali pa prelijemo mešanico v termo posodo, ali v jogurtov aparat, ali pa postavimo lonec v pečico z nastavljeno temperaturo +40 °C. Pustimo fermentirati 6 do 8 ur.
5. Sveže narejen jogurt postavimo v hladilnik in ga pustimo čez noč, da se ohladi in dozori.
6. Tako pripravljen jogurt hranimo v hladilniku do 5 dni.
Čas fermentacije jogurta: Ko prvič pripravimo jogurt s starter kulturami, je najbolje, da jogurt fermentira 6 do 8 ur. Pri ponovni pripravi jogurta s 3 do 5 žlicami prejšnjega pripravka, bo čas fermentacije krajši, približno 5 ur.
Ponovna priprava jogurta (refermentacija):
1. Segrejemo 1 liter mleka. Če je mleko pasterizirano, ga le pogrejemo na želeno temperaturo. Če je mleko surovo ga je potrebno predhodno prekuhati.
2. Predhodno prekuhano mleko ohladimo na max. +43 °C. Za zagotovitev ustrezne temperature uporabimo kuhinjski termometer.
3. Dodamo 3 do 5 žlic jogurta iz prejšnje priprave in dobro premešamo.
4. Lonec z mlečno mešanico pokrijemo in ga zavijemo v debelo odejo, ali pa prelijemo mešanico v termo posodo, ali v jogurtov aparat, ali pa postavimo lonec v pečico z nastavljeno temperaturo +40 °C. Pustimo fermentirati približno 5 ur.
5. Sveže narejen jogurt postavimo v hladilnik in ga pustimo čez noč, da se ohladi in dozori.
6. Tako pripravljen jogurt hranimo v hladilniku do 5 dni.
Jogurt narejen iz starter kultur VIVO je mogoče ponovno uporabiti 1 – 2-krat, kot ferment za pripravo novega jogurta. Toda, z vsako refermentacijo dobimo količinsko manjši in tudi kakovostno slabši produkt. Zelo pomembno je tudi vzdrževati kuhinjske pripomočke čiste, da preprečimo kontaminacijo naših bakterij. Z upoštevanjem teh navodil lahko iz 1 vrečke starter kultur VIVO naredite najmanj 10 litrov domačega jogurta.

Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.