Sestava starter kultur je bogata s sevom probiotične bakterije Lactobacilus acidofilus za katero je značilno, da je odporna na kisle pogoje želodca in se dobro ustali v črevesju. Lactobacillus acidophilus NCFM® je sev bakterije vrste acidofilusa, ki je najpodrobneje raziskan. Strokovna literatura navaja vzdržljivost in preživetje seva tudi med antibiotično terapijo in kemoterapijo ter njihovo nastanitev na črevesni sluznici. Omenjene bakterije aktivno sodelujejo pri prebavi in presnovi. Prispevajo k boljši absorpciji hrane in vzdrževanju aktivne črevesne funkcije.
Žive bakterije, ki sestavljajo starter kulture “NARINE”, se med fermentacijo mleka razmnožijo do koncentracije več milijard na 100 ml izdelka, v zadostni količini preživijo prebavno pot ter s svojo prisotnostjo lahko prispevajo k črevesnemu ravnovesju mikroflore tudi med terapijo z antibiotiki. L. acidophilus skupaj z mlečno kislino in biocidnimi snovmi zavirajo razvoj škodljivih mikroorganizmov in virusov. Na ta način vsi skupaj pripomorejo h krepitvi odpornosti.
Starter kulture so takoj pripravljene in aktivne za fermentacijo in jih ni potrebno posebej aktivirati. 1 vrečka zadostuje za fermentacijo 1-3 litre mleka ali rastlinskega nadomestka mleka. Vsebino vrečke le stresemo v izbrano mleko.
Prehranska vrednost na 100 g pripravljenega izdelka, izdelanega po priloženih navodilih na osnovi mleka s 3,5 % m.m. | |
Energijska vrednost | 262 kJ / 63 kcal |
Maščobe | 3,5 g |
od tega nasičene maščobne kisline | 2,2 g |
Ogljikovi hidrati | 4,3 g |
od tega sladkorji | 4,3 g |
Beljakovine | 3,3 g |
Sol | 0,12 g |
Kako naredimo jogurt?
Izdelava jogurta s starter kulturami je enostavna, hitra in zdravju koristna. Fermentacija jogurta zahteva le stalno temperaturno območje od +38 do +43 °C. Zato se za vzdrževanje temperature poslužujemo različnih načinov (glej spodaj). V primeru priprave jogurta z rastlinskimi nadomestki mleka, glej navodila.
Kaj potrebujemo:
Prva izdelava jogurta:
1. Mleko segrejemo. Če je mleko pasterizirano, ga le pogrejemo na želeno temperaturo. Če je mleko surovo ga je potrebno predhodno prekuhati.
2. Predhodno prekuhano mleko ohladimo na max. +43 °C. Za zagotovitev ustrezne temperature uporabimo kuhinjski termometer.
3. V mleko nežno vmešamo 1 vrečko starter kultur. Mešamo, dokler se delci starter kultur ne razpustijo.
4. Lonec z mlečno mešanico pokrijemo in ga zavijemo v debelo odejo, ali pa prelijemo mešanico v termo posodo, ali v jogurtov aparat, ali pa postavimo lonec v pečico z nastavljeno temperaturo +40 °C. Pustimo fermentirati 6 do 8 ur.
5. Sveže narejen jogurt postavimo v hladilnik in ga pustimo čez noč, da se ohladi in dozori.
6. Tako pripravljen jogurt hranimo v hladilniku do 5 dni.
Čas fermentacije jogurta: Ko prvič pripravimo jogurt s starter kulturami, je najbolje, da jogurt fermentira 6 do 8 ur. Pri ponovni pripravi jogurta s 3 do 5 žlicami prejšnjega pripravka, bo čas fermentacije krajši, približno 5 ur.
Ponovna priprava jogurta (refermentacija):
1. Segrejemo 1 liter mleka. Če je mleko pasterizirano, ga le pogrejemo na želeno temperaturo. Če je mleko surovo ga je potrebno predhodno prekuhati.
2. Predhodno prekuhano mleko ohladimo na max. +43 °C. Za zagotovitev ustrezne temperature uporabimo kuhinjski termometer.
3. Dodamo 3 do 5 žlic jogurta iz prejšnje priprave in dobro premešamo.
4. Lonec z mlečno mešanico pokrijemo in ga zavijemo v debelo odejo, ali pa prelijemo mešanico v termo posodo, ali v jogurtov aparat, ali pa postavimo lonec v pečico z nastavljeno temperaturo +40 °C. Pustimo fermentirati približno 5 ur.
5. Sveže narejen jogurt postavimo v hladilnik in ga pustimo čez noč, da se ohladi in dozori.
6. Tako pripravljen jogurt hranimo v hladilniku do 5 dni.
Jogurt narejen iz starter kultur VIVO je mogoče ponovno uporabiti 1 – 2-krat, kot ferment za pripravo novega jogurta. Toda, z vsako refermentacijo dobimo količinsko manjši in tudi kakovostno slabši produkt. Zelo pomembno je tudi vzdrževati kuhinjske pripomočke čiste, da preprečimo kontaminacijo naših bakterij. Z upoštevanjem teh navodil lahko iz 1 vrečke starter kultur VIVO naredite najmanj 10 litrov domačega jogurta.

Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.