Fermentacija

Kaj imata skupnega wellness (digestive) in kisle kumarice?

No, marsikdo bi se vprašal, kaj imata zares skupnega wellness in kisle kumarice. Pa gremo od začetka. Tokrat ne bom pisala o wellnessu v nekem ekskluzivnem SPA resortu, kjer se običajno sproščamo v SPA ritualih z aromaterapevtskimi olji in detox čajih ob pomirjujoči glasbi. Tokrat predstavljam »wellness digestive«, kakor se izraz uporablja v zahodnem svetu za opis velnesa naše prebave. Obravnava ustrezno absorpcijo hranil, ki vpliva na harmonizacijo hormonov in splošnega dobrega počutja ter zdravja oziroma splošno imunost. Ampak kako lahko mi na to sploh vplivamo? Ali je res posredi našega zdravja le genetska zasnova?

O fermentaciji in primernosti vpeljave fermentiranih živil kot »funkcionalnih živil« (jogurt, kefir, kislo zelje, kombucha…) v prehrano, sem že pisala tukaj. Tokrat pa predstavljam pripravo fermentiranih kislih kumaric, ki jih pripravimo brez dodanega kisa (kiszone ogorki), značilne so za Poljsko in Vzhodno Evropo. V Sloveniji jih na podoben način pripravljajo v Prekmurju kot kvašene ugorke.

Prvič sem se z njimi srečala že pred leti na potepanju po Poljski, kjer v poletnem času, praktično ni doma, brez velikih steklenih kozarcev z motno vodo in namočenimi kumaricami. Nekoliko neokusno, bi se reklo, ampak po pravici povedano, so še kako slastne!

Otroci, ki običajno vse okusijo šele, ko jim ustreza vonj, so od takrat naprej iskali samo še »poljske kumarice«!

Nekaj lastnosti fermentiranih kumaric:
Fermentirane kisle kumarice so nizkokalorični izdelek (11 kCal/100 g) in so celo manj kalorične kot sveže kumare, ker se sladkor, ki jih vsebujejo sveže kumare pretvori med fermentacijo v mlečno kislino. Poleg tega so kisle kumarice vir vitaminov skupine B in K, magnezija, kalija, železa in kalcija.

Zaradi svojih hranilnih snovi so primerne:

  • za ljudi, ki hujšajo,
  • kot vir probiotikov,
  • za krepitev imunskega sistema,
  • za čiščenje telesa,
  • za aktivno prebavo in absorpcijo snovi zaradi vsebnosti mlečne kisline,
  • za izboljšanje stanja kože, las in nohtov,
  • kot vir železa.

Kontraindikacije:
Ker vsebujejo tudi natrij (sol), naj bi ljudje z arterijsko hipertenzijo omejili njihovo uživanje.

Kako pripravimo fermentirane kisle kumarice?

Za 2l stekleni kozarec potrebujemo:

  • 1 kg manjših svežih neškropljenih kumar,
  • vejica kopra,
  • 2 stroka česna, olupljena,
  • 1 višnjev list,
  • 1 trtin list,
  • košček stebla ali korenine hrena,
  • 1 žlico soli,
  • 1 l vode,
  • po izboru lahko tudi cela poprova popra, gorčična zrna, hrastov list, lovorjev list, čili…

Kumarice dobro speremo, jih na tesno vložimo v kozarec, dodamo česen, koper, hren, trtin in višnjev list ter prelijemo z mlačno vodo v kateri smo predhodno raztopili sol. Kumare morajo biti v celoti potopljene v vodo. Posodo pokrijemo s krožnikom, ni potrebe da jo zapremo. Nato damo našim bakterijam vsaj 5 dni časa, da opravijo svoje delo na sobni temperaturi.

Z vsakim dnem se tvori več mlečne kisline in tako postajajo kumarice z vsakim dnem bolj kisle.

Odvisno od posameznikove želje po kislem se lahko pusti fermentirati kumarice različno dolgo. Ko nam okus ustreza, kozarec zapremo in hranimo na hladnem.

Pri fermentaciji bodo zaradi metabolitov fermentacije nastale bele usedline in motna tekočina, kar naj vas ne odvrne od uživanja. Je popolnoma naraven pojav.

Torej, kaj imata skupnega »wellness digestive« in kisle kumarice?

Poskusite jih pripraviti pa boste okusili nekaj slastnega in nenazadnje to tudi opazili na sebi!