Jogurt, Kefir

Zakaj sta jogurt in kefir koristna!

Sedaj si lahko sami doma pripravite eno izmed najbolj priljubljenih in zdravih živil. Tako jogurt kot tudi kefir vsebujeta več milijard probiotičnih živih mlečnokislinskih bakterij, ki se pri ugodnih pogojih (telesna temperatura) lahko še naprej razmnožujejo. Omenjene bakterije so znane, da pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto. Zato ni presenetljivo, da to izjemno lastnost jogurta in ostalih fermentiranih izdelkov na črevesno delovanje in imunost, ljudje izkoriščamo že desetletja. Trenutne znanstvene raziskave kažejo vpliv raznovrstne črevesne mikrobiote na srčno-žilni sistem in celo na razpoloženje, saj mikroorganizmi sintetizirajo snovi, ki delujejo kot nevrotransmiterji (serotonin, dopamin, acetilholin in GABA – gama aminomaslena kislina). Poleg tega imajo lahko mlečnokislinske bakterije v jogurtu in kefirju sposobnost normalizirati črevesno mikrobioto po terapiji z antibiotiki.

Prehranske vrednosti jogurta pripravljenega iz mleka živalskega izvora, se nanašajo na lahko prebavljive beljakovine in vitamine B12, B2, A in D. Mlečni fermentirani izdelki veljajo za dobre naravne vire kalcija, kalija in magnezija s katerimi si zagotovimo močne kosti in zobe, dobro prevodnost med živčevjem in mišicami ter za uravnoteženo kislinsko/vodno ravnovesje v telesu.

Še razmišljate zakaj bi si sami pripravili svoj mlečni izdelek? Poskusite in si zagotovite starter kulture VIVO. In če imate kakršnakoli vprašanja, boste odgovore našli tukaj.