Kefir

Kako naredimo mlečni kefir?

Izdelava kefirja z liofiliziranimi kefirjevimi zrnci je enostavna in odlična priložnost, da se naučimo izdelave kefirja. Pri uporabi kefirjeve starter kulture VIVO ne potrebujemo vzdrževati kefirjevih zrnc.

Fermentacija kefirja ne zahteva povišane temperature, temveč le sobno temperaturo višjo od +22 °C, a ne več kot +29 °C. V primeru priprave kefirja z rastlinskimi nadomestki mleka, glej navodila.

Kaj potrebujemo:

  • 1 vrečko starter kultur KEFIR VIVO,
  • 1-3 litre mleka (kravje, kozje ali ovčje, pasterizirano ali surovo, UHT, brez laktoze, polnomastno ali posneto mleko),
  • steklenico, steklen kozarec ali lonec iz nerjavečega jekla, aluminijasta posoda ni primerna,
  • 1 kavni filter papir in elastiko ali le pokrovček steklenice, ki ga samo položimo na steklenico.

Prva izdelava kefirja:
1. V steklenico ali stekleni kozarec za vlaganje ali lonec vlijemo mleko sobne temperature, vendar ne popolnoma do vrha, saj se lahko med fermentacijo volumen kefirja rahlo poveča.

2. V mleko nežno vmešamo 1 vrečko starter kultur. Mešamo, dokler se delci starter kultur ne razpustijo.

3. Kozarec samo pokrijemo s pokrovom, ga ne zapremo ali pa kozarec pokrijemo s kavnim filter papirjem in ga fiksiramo z elastiko. Fermentacija poteka pri sobni temperaturi od +22 do +29 °C, 24 do 48 ur, odvisno od temperature prostora. Višja kot je temperatura, hitrejša bo fermentacija.

4. Sveže narejen kefir postavimo v hladilnik in ga pustimo 24 ur, da se ohladi in dozori. Lahko pa ga uživamo takoj.

5. Tako pripravljen kefir hranimo v hladilniku do 5 dni.

Ponovna priprava kefirja (refermentacija):
1. V steklenico ali stekleni kozarec za vlaganje ali lonec vlijemo mleko sobne temperature, vendar ne popolnoma do vrha, saj se lahko med fermentacijo volumen kefirja rahlo poveča.

2. Dodamo 3 do 5 žlic kefirja iz prejšnje priprave in dobro premešamo.

3. Kozarec samo pokrijemo s pokrovom, ga ne zapremo ali pa kozarec pokrijemo s kavnim filter papirjem in ga fiksiramo z elastiko. Fermentacija poteka pri sobni temperaturi od +22 do +29 °C, 24 do 48 ur, odvisno od temperature prostora. Višja kot je temperatura, hitrejša bo fermentacija.

4. Sveže narejen kefir postavimo v hladilnik in ga pustimo 24 ur, da se ohladi in dozori. Lahko pa ga uživamo takoj.

5. Tako pripravljen kefir hranimo v hladilniku do 5 dni.

Kako vemo da je kefir pripravljen? (refermentacija):
Pri fermentaciji s starter kulturo kefirjevih zrnc postane mleko gostejše in dobi značilen okus in aromo. Dlje kot poteka fermentacija, bolj kisel postaja kefir. V primeru da vam je bolj všeč blag okus kefirja, bo zadostna že 24-urna fermentacija. V primeru, da vam je všeč bolj kisel kefir, pustimo fermentirati še nadaljnjih 24 ur.

Kefir narejen iz starter kultur VIVO je mogoče ponovno uporabiti 1 – 2-krat, kot ferment za pripravo novega kefirja. Toda, z vsako refermentacijo dobimo količinsko manjši in tudi kakovostno slabši produkt. Zelo pomembno je tudi vzdrževati kuhinjske pripomočke čiste, da preprečimo kontaminacijo naših bakterij. Z upoštevanjem teh navodil lahko iz 1 vrečke starter kultur Kefir VIVO naredite najmanj 10 litrov domačega kefirja.