Jogurt

Kako naredimo jogurt?

Izdelava jogurta s starter kulturami je enostavna, hitra in zdravju koristna. Fermentacija jogurta zahteva le stalno temperaturno območje od +38 do +43 °C. Zato se za vzdrževanje temperature poslužujemo različnih načinov (glej spodaj). V primeru priprave jogurta z rastlinskimi nadomestki mleka, glej navodila.

Kaj potrebujemo:

  • 1 vrečko starter kultur YOGURT VIVO ali PROBIO Yogurt,
  • 1-3 litre mleka (kravje, kozje ali ovčje, pasterizirano ali surovo, UHT, brez laktoze, polnomastno ali posneto mleko),
  • lonec iz nerjavečega jekla ali emajliran,
  • termometer,
  • aparat za jogurt ali termo posodo ali pečico ali odejo.

Prva izdelava jogurta:
1. Mleko segrejemo. Če je mleko pasterizirano, ga le pogrejemo na želeno temperaturo. Če je mleko surovo ga je potrebno predhodno prekuhati.

2. Predhodno prekuhano mleko ohladimo na max. +43 °C. Za zagotovitev ustrezne temperature uporabimo kuhinjski termometer.

3. V mleko nežno vmešamo 1 vrečko starter kultur. Mešamo, dokler se delci starter kultur ne razpustijo.

4. Lonec z mlečno mešanico pokrijemo in ga zavijemo v debelo odejo, ali pa prelijemo mešanico v termo posodo, ali v jogurtov aparat, ali pa postavimo lonec v pečico z nastavljeno temperaturo +40 °C. Pustimo fermentirati 6 do 8 ur.

5. Sveže narejen jogurt postavimo v hladilnik in ga pustimo čez noč, da se ohladi in dozori.

6. Tako pripravljen jogurt hranimo v hladilniku do 5 dni.

Čas fermentacije jogurta: Ko prvič pripravimo jogurt s starter kulturami, je najbolje, da jogurt fermentira 6 do 8 ur. Pri ponovni pripravi jogurta s 3 do 5 žlicami prejšnjega pripravka, bo čas fermentacije krajši, približno 5 ur.

Ponovna priprava jogurta (refermentacija):
1. Segrejemo 1 liter mleka. Če je mleko pasterizirano, ga le pogrejemo na želeno temperaturo. Če je mleko surovo ga je potrebno predhodno prekuhati.

2. Predhodno prekuhano mleko ohladimo na max. +43 °C. Za zagotovitev ustrezne temperature uporabimo kuhinjski termometer.

3. Dodamo 3 do 5 žlic jogurta iz prejšnje priprave in dobro premešamo.

4. Lonec z mlečno mešanico pokrijemo in ga zavijemo v debelo odejo, ali pa prelijemo mešanico v termo posodo, ali v jogurtov aparat, ali pa postavimo lonec v pečico z nastavljeno temperaturo +40 °C. Pustimo fermentirati približno 5 ur.

5. Sveže narejen jogurt postavimo v hladilnik in ga pustimo čez noč, da se ohladi in dozori.

6. Tako pripravljen jogurt hranimo v hladilniku do 5 dni.

Jogurt narejen iz starter kultur VIVO je mogoče ponovno uporabiti 1 – 2-krat, kot ferment za pripravo novega jogurta. Toda, z vsako refermentacijo dobimo količinsko manjši in tudi kakovostno slabši produkt. Zelo pomembno je tudi vzdrževati kuhinjske pripomočke čiste, da preprečimo kontaminacijo naših bakterij. Z upoštevanjem teh navodil lahko iz 1 vrečke starter kultur VIVO naredite najmanj 10 litrov domačega jogurta.